Serviciul National de Sanatate Britanic (British National Health Service – NHS) si-a desemnat primul tehnician 3D biomedical din istorie, pentru a crea modele printate 3D pentru chirurgia de reconstructie faciala.Serviciul National de Sanatate Britanic (British National Health Service – NHS) si-a desemnat primul tehnician 3D biomedical din istorie, pentru a crea modele printate 3D pentru chirurgia de reconstructie faciala.

Avand experienta in reconstructia medico-legala si in domeniul design-ului 3D, Heather Goodrum a primit acest rol la Spitalul Morriston din Swansea, Tara Galilor. Noul ei job implica realizarea de modele, ghidaje si implanturi pentru chirurgie maxilo-faciala. De la numirea sa in acest rol, alte spitale britanice au contactat spitalul Morriston cu scopul de a urma exemplul si a crea roluri similare proprii.

Peter Llewelyn Evans tinand in mana in implant 3D pentru orbita unui ochi. Foto: Abertawe Bro Morgannwg University Health Board.
Peter Llewelyn Evans tinand in mana in implant 3D pentru orbita unui ochi. Foto: Abertawe Bro Morgannwg University Health Board.

Spitalul Morriston s-a aflat in ultimii ani in prima linie in ceea ce priveste tehnologia 3D avansata. In anul 2013, centrul medical a folosit printarea 3D intr-o drastica interventie chirurgicala de reconstructie. ”Incercand sa faca lucrarea digitala”Managerul Laboratorului de Servicii Maxilo-faciale de la Spitalul Morriston, Peter Llewelyn Evans explica motivatia din spatele noului rol.

Potrivit lui Evans, “planificarea 3D digitala pentru reconstructia de cap si gat a crescut mult in ultimii cinci ani, dar unitatile se lupta pentru a realiza prelucrarea digitala, deoarece nu au personal instruit special in acest sens.”

Avand in vedere aceasta situatie, Evans explica faptul ca “spitalul a creat un post special, deoarece am simtit ca acest domeniu va continua sa creasca.” Rolul de tehnician biomedical 3D nu a existat anterior in cadrul Serviciului National de Sanatate Britanic, dar acum alte mari centre din Marea Britanie au luat legatura cu Heather in ceea ce priveste rolul ei, deoarece acestea doresc sa creeze un post similar in unitatile lor. Cererea pentru printare 3D este cu siguranta in crestere in cadrul serviciului de sanatate, mai ales ca Open Bionics va incepe in curand studiul cu privire la protezele printate 3D.

Rolul tehnicianului biomedical 3D

Recent numita, Heather Goodrum descrie noul ei rol ca tehnician biomedical 3D: ”Chirurgii decid cum anume doresc sa faca o interventie chirurgicala, iar in ceea ce priveste partea de design, eu si specialistii in reconstructie din echipa noastra realizam acest lucru. Proiectam partea necesara, apoi ne consultam pentru a face modificarile necesare. Dupa finalizare este trimis mai departe pentru printare 3D.

Heather Goodrum, noul tehnician 3d biomedical. Foto Credits: Abertawe Bro Morgannwg, University Health Board.
Heather Goodrum, noul tehnician 3d biomedical. Foto Credits: Abertawe Bro Morgannwg, University Health Board.

Rolul lui Goodrum implica in primul rand focusarea pe modelele pentru interventii chirurgicale craniene, dar de asemenea implica si realizarea multor altor tipuri de implanturi. Dupa cum subliniaza Evans, fosta studenta la design teatral are de asemenea, “o diploma de master in reconstructie medico-legala, unde a folosit acelasi model de software 3D pe care noi il utilizam, deci suntem foarte norocosi ca am putut atrage pe cineva cu experienta ei.”

Evans si echipa sa de la spital sunt in mod cert impresionati de munca ei, deoarece ea a avut initial rolul de a curata pur si simplu datele de pe tomografiile computerizate, dar “abilitatile ei digitale i-au permis sa realizeze mult mai multe.”