Oamenii de stiinta de la Universitatea Northwestern au dezvoltat o bioproteza ovariana, folosind tehnologia de printare 3D, producand astfel soareci vii cu ajutorul acesteia.


Un om de stiinta tinand in mana o structura pentru bioproteza ovariana pentru soareci, printata din gelatina.  Foto: Northwesten University

Scoala de Medicina Feinberg si Scoala de Inginerie McCormick, Universitatea Northwestern au colaborat pentru un proiect in care au folosit tehnologia de printare 3D si foliculi de tesut ovarian pentru a forma o structura care a fost apoi implantata in interiorul soarecilor. Ulterior, oamenii de stiinta au putut confirma ca noile ovare au ajutat la cresterea productiei de hormoni si ca fertilitatea soarecilor a crescut in urma interventiei cu ovare protetice.

Desi studiile se fac pe soareci, ovarele protetice se adreseaza femeilor care au supravietuit in copilarie cancerului si care altfel nu ar fi avut sansa de a avea copii din cauza deteriorarii propriilor ovare, survenite in urma tratamentului cancerului. Fetele tinere care trec prin tratamentul cancerului vor trebui sa recurga la crioprezervarea (inghetarea) ovarului inaintea tratamentului, ca ulterior oamenii de stiinta sa poata folosi materialul lor genetic pentru a crea noi ovare, atunci cand pacientele sunt pregatite pentru o sarcina.

Pui de soareci rezultati in urma implantului ovarelor printate 3D. Foto: Education Images/UIG via Getty Images

Ar putea, de asemenea, sa ajute femeile care sufera de rezerva ovariana scazuta sau in cazul femeilor mai in varsta, care din cauza varstei inaintate a ovulelor, ar putea ramane insarcinate mult mai greu, spune unul dintre autorii seniori ai studiului, Teresa K. Woodruff. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea sa se intample in 10-15 ani, sustine aceasta.

“Structura ar fi utila in aceste cazuri, odata ce avem celule stem pluripotente induse (IPS), care reprezinta derivate ale ovocitelor de sex feminin, si hormoni ce produc celule somatice (granuloase si tecale), pentru ca oamenii de stiinta sa poata dezvolta complet foliculi IPS derivati in vitro”, a spus Woodruff pentru TechCrunch.

Mai exact, acest lucru inseamna ca oamenii de stiinta vor trebui sa creeze un ovul folosind celulele stem ale pacientelor, asigurandu-se apoi ca productia de hormoni sexuali va avea loc, ulterior acesta introducandu-se intr-un folicul ovarian functional pentru a stimula ciclul.

Toata aceasta interventie pare a fi la granitele science-fiction, dar stiinta a creat de fapt deja ovule din celule stem. In luna octombrie a anului trecut, a fost adus la cunostinta publicului larg faptul ca un grup de oameni de stiinta japonezi au fost capabili sa creeze cu succes pui de soareci, folosind celule din pielea rozatoarelor.

Exista o companie de biotehnologie cotata la bursa, OvaScience, care promite ca poate intoarce ceasul biologic al femeilor mai in varsta care doresc sa aiba copii, intinerind, creand ovule mai tinere, identice biologic. Tehnica nu este permisa pentru a servi pacientii din S.U.A, deoarece nu are inca aprobarea FDA (Food and Drug Administration), dar compania spune ca a creat deja cu succes ovule pentru mai multe femei din Canada si Japonia.

Combinate, aceste metode detin o multime de promisiuni pentru femeile care din cauza a diverse motive nu au avut posibilitatea de a avea copii atunci cand si-au dorit sau care s-au razgandit in privinta intemeierii unei familii atunci cand era prea tarziu.

Pana in prezent, Universitatea Northwestern a prelevat 375 de tesuturi ovariene provenind de la paciente cu varsta de la o luna pana la 39 de ani, in 98 de centre participante din intreaga tara, cu scopul de a ajuta aceste femei sa se reproduca la o data mai tarzie.