Un bioprinter este un printer 3D specializat care utilizeaza diferite materiale biocompatibile pentru fabricarea artificiala de tesuturi, cu ajutorul unor aplicatii software specializate, in scop medical.

Altfel spus, bioprinterul este un echipament care poate produce, structuri tridimensionale (3D) cu o structura externa personalizata (predefinita) si o structura interna de tip mesh din diferite materiale biocompatibile, insamantate cu celule. Bioprinterul ajuta la producerea in vitro a tesuturilor si structurilor biologice 3D, permitand scalarea procesului ca aplicabilitate clinica in regenerarea tesuturilor.

Pentru obtinerea bioprinturilor, echipamentul utilizeaza atat biomateriale cat si biocerneluri continand celule vii in forma lichida. Bioprinterul are aplicabilitate majora in medicina moderna, fiind folosit in Ingineria tisulara, medicina regenerativa, cercetare medicala, bioinginerie si farmacologie.

Trebuie remarcat ca nu toate sistemele de bioprintare permit producerea de bioprinturi cu structuri complexe. In functie de tehnologiile de bioprintare incorporate, echipamentele pot limita lucrul la anumite biomateriale si aplicatii. Astfel, marea majoritate a bio-printerelor permit doar extrudare si pipetare prin dispenser, (tehnologii de plotare) acestea fiind recomandate pentru bioprinturi de hidrogeluri si agregate celulare, si mai putin pentru printarea celulelor in media

Mai multe despre tehnologiile de bioprintare

Pe langa tehnologiile de printare oferite de bioprinter pentru procesarea celulelor si biomaterialelor, un alt factor critic in alegerea echipamentului il constituie viabilitatea mediului de lucru al bioprinterului si a proceselor de lucru incorporate. Biomaterialele, celulele si microtesuturile vor trebui manevrate, pastrate si procesate fara a le fi afectata viabilitatea si proprietatile.